Wat is sluitertijd?

De sluitertijd is de tijd dat de sluiter van de camera open blijft staan. Dit heeft invloed op de hoeveelheid licht die er op de sensor valt. Daarnaast heeft het een effect op de scherpte van je foto.  Deze tijd kun je zelf bepalen.

Maar, wanneer kies je nou welke sluitertijd? We beginnen bij het begin. Voor een goede belichte foto is de sluitertijd, ook wel belichtingstijd genoemd, een belangrijk onderdeel. De sluiter is een klepje in je camera die open en dicht gaat. Wanneer je een foto maakt, komt daar het licht van buitenaf doorheen wat valt op de sensor. Hoelang de sluiter open blijft staan ligt aan de sluitertijd die je kiest. Als je een lange belichtingstijd kiest komt er veel licht op de sensor, de sluiter is dan lang open. Wanneer je voor een korte belichtingstijd kiest komt er weinig licht op de sensor, de sluiter is dan kort open. Een lange tijd dat de sluiter open is, is bijvoorbeeld 1 seconde. Een korte sluitertijd is bijvoorbeeld 1/1000, dat is een 1000ste deel van 1 seconde.

Hier kun je het verschil in sluitertijd zien:

wat is een korte sluitertijd    wat is een lange sluitertijd    lange sluitertijd

Bij de eerste foto is er een tijd gebruikt van 1/100 seconden. Met deze sluitertijd kun je nog goed de auto’s zien. Bij de tweede foto is voor het gebruik van 1′ seconden gekozen, nu zie je dat de autolichten korte strepen worden. Bij de laatste foto is er een belichtingstijd gebruikt van 60′ seconden, nu zijn alle auto’s die in deze 60 seconden voorbij zijn gekomen een lange streep geworden.
Ook zie je het verschil in de windmolen links bovenin. Als je kijkt naar de eerste foto zie je de vorm van de wieken nog, terwijl die bij de laatste foto helemaal verdwijnt door de beweging.

wat is sluitertijd    hoe werkt sluitertijd

Op deze foto’s wordt ook het verschil in sluitertijd duidelijk. Bij de bovenste foto is gebruik gemaakt van een korte sluitertijd (1/1600 seconden). Alle spetters kun je goed zien. Bij de tweede foto zie je juist de beweging van het water. Deze foto is gemaakt met een sluitertijd van  1/4 seconden.

Wat is een korte sluitertijd?

Als je kiest voor een korte sluitertijd dan bevriest dus als het ware het onderwerp. Een korte sluitertijd is een deel van een seconde, de sluiter blijft maar heel kort open. Omdat de sluiter dus heel kort open is, komt er ook weinig licht op de sensor. Zorg er dus wel voor dat je de andere instellingen ook aanpast, zodat je geen onderbelichte foto krijgt. Een bijkomend voordeel van een korte sluitertijd is dat je foto’s kunt maken zonder gebruik te maken van een statief.

Hoe werkt een korte sluitertijd    werken met sluitertijd

Wanneer gebruik je een korte sluitertijd?

 • Bij het fotograferen van dieren, kinderen en/of sportactiviteiten
  Hier is sprake van veel beweging. Wil je het dier, de kinderen of de sporters haarscherp in beeld? Kies dan voor een korte sluitertijd.
 • Als er sprake is van te veel licht
  Door een kortere sluitertijd te gebruiken valt er minder licht op de sensor waardoor je foto donkerder wordt. Wanneer je dus een overbelichte foto hebt, kun je dit toepassen.
 • Als je foto’s maakt zonder statief
  Uit de hand fotograferen kan pas bij een sluitertijd van 1/60 of korter. Anders krijg je bewogen foto’s.

Wat is een lange sluitertijd?

Bij het gebruik van een lange sluitertijd krijg je beweging in je foto. Wanneer je een onderwerp fotografeert waar veel beweging in zit, bijvoorbeeld een persoon die aan het dansen is of een waterval, dan krijg je de bewegingsonscherpte van je onderwerp te zien op de foto.

Voor het fotograferen met een sluitertijd die langer is dan 1/60 seconden is het verstandig om gebruik te maken van een statief. Je hand beweegt namelijk altijd een beetje en je lichaam is nooit helemaal stil. Dit veroorzaakt bewegingsonscherpte en dat wil je niet.

Wil je fotograferen in het donker? Dan kun je ook gebruik maken van een lange sluitertijd. Er valt dan veel licht op de sensor en hierdoor wordt de foto ook lichter. Zo heb je een mooie foto waar alle onderwerpen goed op te zien zijn en je ziet dat het in de avond/nacht gemaakt is. Maar zorg er wel voor dat je de andere instellingen hebt aangepast, anders wordt de foto al snel overbelicht.

hoe werkt een lange sluitertijd

Wanneer gebruik je een lange sluitertijd?

 • Bij het fotograferen van stilstaande onderwerpen
  Bij stilstaande onderwerpen kan je makkelijk een wat langere sluitertijd gebruiken.  Gebruik hierbij wel een statief.
 • Als er sprake is van te weinig licht
  Als er weinig licht is kun je een lange sluitertijd gebruiken om je foto lichter te maken. Er valt ten slotte meer licht op je sensor.
 • Als je beweging in de foto wilt laten zien
  Zoals de foto hierboven. De man staat helemaal stil en de personen om hem heen bewegen. Deze beweging wordt vastgelegd.

Ga nu zelf aan de slag en experimenteer eens met verschillende tijden. Je kunt hier heel veel mee doen. Lukt het niet en loop je vast? Stuur een berichtje en ik kan je helpen.

Vragen? Stel ze gerust