Wat zijn vectoren en vectorbestanden?

Ik werd gisteren gebeld door een leuke klant van me. Ze wilde wat laten maken voor haar man. Daar moesten stickers voor gemaakt worden en er werd gevraagd om een vectorbestand.

“Wat is in hemelsnaam een vector en hoe weet ik welke van de bestanden een vectorbestand is?”

Extensie van een vectorbestand
Een vectorbestand kan meestal herkend worden door de extensie die erachter staat. Zo’n wordt namelijk meestal gemaakt in illustrator en daarmee krijgt deze een bestandsextensie die eindigt op .ai of .eps. (Er bestaat ook Photoshop EPS en dat is dan weer een bestand op pixelbasis.) Wanneer je bijvoorbeeld van je logo een aantal bestanden hebt ontvangen, kan je daar meestal je vectorbestand aan herkennen. Maar daarmee heb ik natuurlijk nog niet uitgelegd wat nu precies een vector is.

Vectoren
Een vector is eigenlijk een lijn met wiskundige kengetallen die de curve, hoek en richting van een lijn bepalen. Ik zal het je uitleggen door middel van een afbeelding…
Wat zijn vectoren door Jopke Jongen - blog Kwaaijongens
Hier zie je een lijn die gemaakt is op basis van vectoren. Ik heb hier een lijn getekend met puntjes die allemaal wiskundige waardes bevat.

Zie je de puntjes? Sommigen zijn helemaal blauw en andere zijn wit met blauwe omlijning. Dat zijn de ankerpunten van de lijn. En die krijgen allemaal informatie mee. Niet alleen waar staat het puntje op de x- en y-as, maar ook; heeft de lijn hier een harde hoek? Hoeveel graden moet die hoek dan zijn of is de lijn hier een curve? (een gebogen lijn zonder harde hoek)
Je ziet hier ook lijnen die aan een puntje vastzitten. Hiermee stel je een curve in. Je kan hiermee aangeven of een lijn verder uitgetrokken moet worden en onder welke hoek en lengte dat dan mag zijn. Dat bepaalt het uiterlijk van de (in dit geval) de blauwe lijn.

Een plotter voor het maken van stickers kan dan precies zo’n lijn volgen om voor jou de perfecte sticker te maken. Je kan een vectorbestand ook zo groot maken als je wilt, zonder kwaliteit in de afbeelding te verliezen, zoals je bij pixelgebaseerde afbeeldingen wel ziet.

Wil je meer weten over verschillende bestandstypes? Mijn collega Anke heeft daar een duidelijke blog over geschreven. Klik hier om deze te lezen.

Ik hoop je uit te duidelijk uitgelegd te hebben wat vectoren zijn. Mocht dat niet zo zijn of je hebt andere vragen? Mail ze gerust! Dan komen ze wellicht terug in een andere blog.

Vragen? Stel ze gerust