Websites & WordPress

Website onderhoud uitbesteden of zelf doen?

Het onderhouden van een website is van groot belang voor het presteren van je website. Maar wat houdt website onderhoud nou eigenlijk precies in? Wat kun je zelf doen en wat kun je beter uitbesteden? Je website moet onderhouden worden op technisch en functioneel vlak maar ook rondom beveiliging. Het technisch onderhoud heeft veelal te maken met welk versie van WordPress je werkt, of de plug-ins up to date zijn of welke versie PHP is geïnstalleerd op de webserver. Functioneel onderhoud gaat erom of de website nog naar behoren werkt. Dit gaat over alle functies in de website: content, pagina’s, afbeeldingen, etc. Beveiliging gaat bijvoorbeeld over inbraakpogingen of andere risico’s die naar voren komen. Het onderhoud is dus meer dan periodiek een keer wat kleine aanpassingen te doen of op updates te klikken.

Website onderhoud is belangrijk en vraagt om kennis zodat bij het niet werken of gedeeltelijk niet werken van je website ook direct acties kunnen worden uitgevoerd die ervoor zorgen dat je website weer optimaal functioneert. Regelmatig onderhoud, dagelijkse monitoring, gecontroleerde updates en kennis van zaken is essentieel om problemen snel en adequaat op te lossen.

Ga je zelf je website onderhouden of laat je dit doen?

Ben je zelf technisch en weet je het een en ander van WordPress websites, dan kun je ervoor kiezen om je website zelf te onderhouden. De meeste interne webmasters, ondernemers of zelfstandigen hebben deze kennis niet of niet voldoende en hebben niet de tijd om hier veel aandacht aan te besteden. Dit is ook precies de reden waarom zij dit uitbesteden.

Tips bij zelf je website onderhouden

Besluit je om toch zelf je website te onderhouden? Zorg er dan voor dat je dit met regelmaat doet. Controleer wekelijks of er updates zijn of andere relevante onderdelen die aandacht behoeven. Bijvoorbeeld de beveiliging van je website. Ik zet hieronder 10 tips op een rij waar je bij stil moet staan.

1: WordPress up-to-date houden

Het is belangrijk dat je WordPress website op de laatste versie van WordPress draait. Dit is niet alleen om te voorkomen dat je website gehackt kan worden, het is ook beter voor de vindbaarheid. Met updates van WordPress en ook het thema dat je gebruikt krijg je vaak nieuwere functies, zijn oude bugs opgelost en worden prestaties verbetert. Zorg dat je niet gaat achterlopen, dit maakt je website alleen maar kwetsbaarder. Niet alleen voor wat betreft veiligheid, ook voor de stabiliteit.

2: Plug-ins updaten

Schoon plug-ins die je niet meer gebruikt op, verwijder ze uit je website. Als je dit niet doet heb je op enig moment geen goed overzicht meer. Het is immers zo makkelijk om even iets te installeren en te testen, waarbij vaak het verwijderen weer vergeten wordt. Zorg ervoor dat je ook hierin up-to-date blijft. Dit ook voor veiligheid, prestaties en stabiliteit van je website.

3: Beveiliging is een must

Beveiliging is zeer belangrijk! Zorg dat dit op orde is. Via je hostingpartij of door het zelf in te regelen binnen je WordPress omgeving. Dit kun je deels zelf oppakken door een goede beveiligingsplug-in te installeren. Denk hierbij aan iThemes Security en Wordfence. Het configureren van deze plug-ins vraagt om nodige aandacht, volg hierbij de instructies op vanuit de plug-in ontwikkelaars.

Beveiliging van je WordPress website is een must om vervelende situaties zoals een hack te voorkomen. Mijn collega Davey heeft hier eerder een artikel over geschreven, zie: 8 simpele tips om je WordPress website te beveiligen.

4: Veilige wachtwoorden

De veiligheid van je website is net zoals die van het huis waar je in woont. Je kunt sloten, camera’s of andere beveiligingsmaatregelen hebben getroffen, maar als je het makkelijk maakt voor inbrekers doordat je de sleutel onder de mat legt of een deur laat openstaan, helpt het nog niets. Zo geldt dit ook voor wachtwoorden. Een simpel wachtwoord is zo gekraakt en daarmee is een hacker binnen. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een complex wachtwoord van minimaal 12 karakters lang. Schoon gebruikers op die niet meer actief zijn, verwijder het account of pas het wachtwoord aan om ongeoorloofde inlog te voorkomen.

5: Snelheid en het legen van cache

Om je website sneller te maken kun je gebruik maken van caching plug-ins zoals Litespeed en WP Rocket. Door gebruik te maken van een caching plug-in kun je de laadtijd van je website versnellen. Soms kan de caching ertoe leiden dat de weergave van je website anders is dan jij verwacht. Dit kan lastig zijn. Gooi daarom eerst de cache leeg zodat je werkelijk ziet wat ook een andere bezoeker te zien krijgt. Caching is een must, zeker ook als jij je bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid (SEO) van je website.

6: Optimaliseren van afbeeldingen

Optimaliseer altijd je afbeeldingen. Voorkom dat je grote afbeeldingen upload in je website. Daarbij heb ik het niet over het formaat in pixels, maar de opslag. Een foto of afbeelding is al snel een paar MB groot. Dit vertraagt de laadtijd van een pagina of website. Door vooraf je afbeeldingen te verkleinen naar een formaat in pixels en deze ook de comprimeren kun je een afbeelding al snel verkleinen naar KB’s in grootte. Lees meer in ons blogartikel ‘Hoe verklein je afbeeldingen?’

7: Backups

Het is belangrijk om regelmatig backups te maken van je website. Backups zijn een belangrijk deel van website onderhoud. Maak zo voorafgaand aan het doorvoeren van updates een backup. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, kun je het zo herstellen. Let op dat je een complete backup maakt, zowel van de WordPress bestanden als de database. Anders kun je nog voor verrassingen komen te staan. Een veel gebruikte plugin hiervoor is Jetpack.

8: Vindbaarheid / SEO

Heb je een website die leads, aanvragen of verkopen moet genereren, maak dan ook tijd vrij voor het verbeteren van de vindbaarheid naast het onderhoud. Gebruik hiervoor de Yoast SEO plugin. Ook al heb je je website goed onderhouden, wil dit niet zeggen dat je automatisch meer bezoekers krijgt. Hiervoor zul je aan de slag moeten met SEO. Start met het installeren van genoemde plug-in en loop de wizard door. Vervolgens kun je je website gaan uitbouwen met content die aansluit bij vragen van je doelgroep. SEO is een proces en geen eenmalige actie. Heb je hier hulp bij nodig, bel met de SEO experts van Kwaaijongens.

9: Hosting keuze

Vandaag de dag kun je bij bulkhosters voor een appel en ei je website hosten maar wat krijg je daarvoor? Ook als je besluit je website zelf te onderhouden adviseer ik je een goede vergelijking te maken tussen hostingpartijen. Wat krijg je en wat krijg je vooral niet? Denk dan met name aan support bij problemen. WordPress hulp is dan mogelijk maar de prijs is vaak duur. Wat op zich logisch is, iets moet uit de lengte of de breedte komen. Vanuit Kwaaijongens bieden wij hosting aan inclusief het onderhoud. We kennen geen losse pakketten omdat we onze relaties willen ontzorgen. Zodat jij je bezig kunt houden met werkzaamheden waar jij goed in bent.

10: Monitoring

Het is veel gevraagd om iedere dag je website te monitoren zoals bij het uitbesteden van website onderhoud wel het geval is. Toch wil ik je met klem adviseren dit wekelijks te doen. Controleer de werking van je website, kijk of er updates klaarstaan, controleer of je backups goed zijn verwerkt. Allemaal onderdelen die belangrijk zijn om liefst dagelijks en anders wekelijks na te kijken.

Tot slot nog een belangrijk aandachtspunt

Een andere vraag die we vaak horen bij mensen die zelf het onderhoud van hun website doen of gedaan hebben is of ze altijd mogen updaten. Meestal zijn er dan problemen geweest of ondervinden ze problemen op dat moment. Onderhoud van een website betekent niet het klikken op de knop updaten zonder dat je weet wat er mogelijk voor consequenties kunnen volgen.

Klakkeloos updaten is geen optie! Wel kun je in de keuzes die je maakt bij realisatie van een WordPress website rekening houden met stappen die ervoor zorgen dat de kans dat er wat mis kan gaan bij een update wordt verkleind. Mijn collega Roel heeft dit voor je in een artikel opgenomen: Mag ik mijn WordPress website altijd updaten?

Heb jij nog vragen of twijfel je of je het onderhoud zelf moet blijven doen?

Ik hoop je wat handvaten te hebben gegeven om over na te denken. Mocht je meer willen weten over wat wij voor je kunnen betekenen in het onderhouden van je website of webshop, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Vragen? Stel ze gerust