Websites & WordPress

Wil je een WordPress website offline bouwen?

Ga je binnenkort een WordPress website maken? Dan wil je natuurlijk dat de hele wereld je site pas te zien krijgt als deze ook echt helemaal af is. Hiervoor moet je zorgen dat je ontwikkel omgeving is afgeschermd voor de rest van de wereld. Het ontwikkelen van een professionele WordPress website kan op twee manieren: offline (lokaal) of in een online ontwikkelomgeving. Wij leggen de verschillen uit en waar je op moet letten bij WordPress offline installeren. En als tweede variant de online ontwikkelomgeving voor je WordPress CMS. Maar ook wie je kan helpen als je niet voldoende kennis hebt. Indien je vastloopt of als je niet tevreden bent over je huidige website.  Waar je nog meer naar moet kijken bij het bouwen van een website met WordPress (WP).

Verschillen tussen offline en in een online ontwikkelomgeving

Voordat je een keuze kan maken of je jouw nieuwe WP website offline wilt bouwen of in een online ontwikkelomgeving, moet je eerst de grote verschillen weten.

Offline een WP website installeren (lokaal)

  • Wanneer je offline een WP website installeert, draait de website vanaf je eigen computer (lokaal).
  • De website is niet via het internet door iedereen te bekijken.
  • Je kunt de website via het WordPress dashboard vullen en stylen.

WordPress in online ontwikkelomgeving 

  • Bij een online ontwikkelomgeving staat de website al wel online. Vaak gebeurt dit onder een zogeheten ontwikkel URL, bijvoorbeeld: nieuwesite.mijnwebsite.nl. Je hebt dan eigenlijk twee websites.
  • Echter kan je er wel voor zorgen dat de website in een online ontwikkelomgeving niet gelijk door iedereen gezien kan worden.
  • Je hebt wel de mogelijkheid om met verschillende mensen binnen het WordPress CMS aan de site te werken, aangezien de omgeving via meerdere computers te openen is.

Website afschermen voor anderen tijdens de bouw

Wat wil jij wanneer je een website installeert? Mensen wel of niet mee laten kijken? Een website die nog in de maak is, is meestal niet bedoelt voor mogelijke klanten of mensen van buitenaf. Daarom is het zaak dat je ervoor zorgt dat niemand jouw nieuwe internetsite onbedoeld kan zien. Bij het lokaal bouwen is dit simpel, de website op je computer is simpelweg niet via een URL te zien door anderen. Dit is gelijk het nadeel: wil je de website laten checken door anderen? Dan moeten ze bij je langskomen om op jouw computer mee te kijken.

Wanneer je werkt met een online ontwikkelomgeving kunnen anderen wel meekijken en je helpen met vullen. Je moet er dan wel voor zorgen dat buitenstaanders niet zomaar op de website komen. Dit kan je doen door een onderhoudsmodus of maintenance plugin aan te zetten. De voorkant van de website is dan enkel te zien als je inlogt. Dit kan je tijdelijk uitzetten wanneer je de website met anderen wilt delen die geen inlog hebben. Betekent dit dat iedereen jouw website dan kan zien? Theoretisch gezien wel, maar praktisch gezien zal dit niet snel gebeuren. Wanneer jouw URL niet bekend is bij anderen, is de kans zeer klein dat ze op jouw website terecht komen. Het is dan wel belangrijk dat er geen Google tools, zoals Google Analytics, actief zijn en zoekmachines ontmoedigd je website te laten zien in de zoekresultaten (niet laten indexeren). Wanneer er wel al Google tools actief zijn, heb je kans dat de website ineens in de Google zoekresultaten verschijnt.

Testen en instellen van functionaliteiten/koppelingen

Wanneer je website lokaal draait, kan het zijn dat je bepaalde functionaliteiten niet kan testen. Het kan best omslachtig zijn om bijvoorbeeld een ‘bedank’ mailtje van het contactformulier te testen, wanneer je website niet verbonden is met internet. Ook andere functionaliteiten zoals een chat, API koppelingen, webshop koppelingen en andere complexere functionaliteiten die (deels) gebaseerd zijn op andere partijen kunnen lastig of niet te testen zijn.

Bij een online omgeving kan dit wel, de website staat al op internet en je kunt alles gelijk testen. Een ander punt is dat een online website ook al gelijk mailtjes kan sturen. Test je een functionaliteit waarbij je mails naar gebruikers stuurt, let er dan op dat deze niet onbedoeld naar gebruikers van de live website gaan. Of zorg dat er geen enkele mail verstuurd mag worden. Hier zijn speciale plugins voor. Het fijne is dat je bij een online ontwikkelomgeving gelijk alles kan testen, maar hier moet je zorgvuldig mee omgaan.

Van online ontwikkelomgeving of offline website naar een live website

Hoe je van een ontwikkel website naar een live website gaat, verschilt per variant.

Van offline website naar een live website

Bij een offline website moet je je hele website uploaden naar de server. Dit betekent dat je de hele database en alle bestanden van je website moet je uploaden. Dit overschrijft vaak direct de oude website, een weg terug is er dan ook niet. Daarnaast heb je een wat langere “down” time: totdat alles op de server staat, kan je fouten of zelfs niks te zien krijgen. Het voordeel is wel dat interne linkjes en koppelingen direct werken. Daar staat tegenover dat je alles van buitenaf, zoals ‘bedank’ mailtjes, pas na livegang kan checken.

Van online WordPress ontwikkelomgeving naar een live website

Wanneer je gebruik maakt van een online ontwikkelomgeving kan je op twee manieren live gaan: een werkwijze zoals hierboven door alle bestanden en database te verzetten naar nieuwe of een simpelere variant. Hierbij laat je het domein uitkomen op de nieuwe omgeving/server. Je wijzigt dan het IP-adres van de website. Het voordeel hiervan is dat je vaak sneller en in één keer over kan. Daarnaast is er in dit geval wel nog een weg terug, mocht er na livegang toch iets grondig mis te zijn. Met een enkele wijziging in het domein schakel je van oud naar nieuw.

URL wijzigen bij livegang

In beide gevallen moet je de URL van de ontwikkel website wijzigen. Zorg ervoor dat je dit grondig doet, overal in de database waar nog verwezen wordt naar de ontwikkel website, moet de nieuwe URL staan. Je kan eventueel een plugin of programma gebruiken die de hele database voor je doorzoekt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je eventuele onderhoudsmodus uitzet en koppelingen van bijvoorbeeld je website op live zet.

Ga je zelf aan de slag met een nieuwe website?

Wil je binnenkort zelf het WordPress CMS offline installeren of in een live ontwikkelomgeving? Wij als WordPress specialisten bouwen websites in een live ontwikkelomgeving, zodat de klant meteen mee kan kijken naar haar/zijn website. We weten waar we op moeten letten, onder andere op de eerdere genoemde punten in dit blog. Als je er voldoende verstand van hebt en nauwkeurig werkt, gaat er niet snel iets fout.

Maar bij het offline bouwen van een website of in een live ontwikkelomgeving komt meer kijken, zoals de juiste strategie. Wat is het doel van jouw website? Wie wil je bereiken? Je wilt uiteraard dat jouw website gevonden wordt in zoekmachines als Google, maar welke plugins heb je daarvoor nodig? Hoe zorg je voor relevante bezoekers? Welke functionaliteiten maken jouw website tot een succes? Allerlei vragen die je uiteraard zelf kunt uitzoeken, maar waar wij je ook bij kunnen helpen!

Hulp nodig bij het installeren van een WordPress omgeving?

Ben je er na het lezen van dit blog over een WordPress website offline bouwen nog niet uit of dit is wat je wilt? Heb je vragen, zie je knelpunten, heb je WordPress onderhoud nodig, wil je meer informatie over het installeren van een WordPress in een live ontwikkelomgeving of ben je juist op zoek naar een WooCommerce webshop i.p.v. een website? Stel je vraag gerust, wij helpen je graag.

Ben je misschien al bezig met het bouwen van een website en loop je vast? Heb je op dit moment een website, maar denk je dat er veel meer uit te halen is? Wij lossen het voor je op. Naast het realiseren van websites in WordPress kunnen wij je ook helpen op het gebied van strategieën, SEO, beheer, webhosting en het webdesign. Alles onder één dak, dat is wel zo fijn!

Vragen? Stel ze gerust