Websites & WordPress

Zelf een website maken of uitbesteden?

Je hebt net je eigen bedrijf gestart en bent op het punt gekomen dat je je website wilt gaan opzetten. De eerste vraag die bij je opkomt is dan vaak: ga ik zelf een website bouwen of laat ik de bouw van mijn website uitbesteden?

Vroeger was het maken van een website alleen weggelegd voor de echte IT’er. Met codes en programmeertalen werd een website van de grond af aan opgebouwd. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden en middelen om zelf je website te maken. Maar is dit ook verstandig? In deze blog leg ik je uit welke afwegingen je moet maken, indien je ervoor wilt kiezen om zelf je website te bouwen of om dit te laten uitbesteden!

Tijd versus geld

Een website laten maken is een hele investering, vooral voor de startende ondernemer met een beperkt budget. Zelf aan de slag gaan met de bouw van je website kost voor jezelf voornamelijk tijd. Dit is dus een afweging die je moet maken in de keuze om je website zelf te gaan maken. Ook met een beperkt budget kun je vast een partij vinden die je website voor een spotprijsje kan maken, maar vraag jezelf af of je dit ook wilt. Ook hier geldt dat goedkoop vaak duurkoop is! Misschien is het dus beter (en leerzamer!) om zelf tijd te steken in de bouw van je website als je geen budget hebt om dit te laten doen.

Website bouwen

Om een website te maken heb je niet veel nodig, een computer en een internetverbinding zijn in principe genoeg. Iedereen met een computer kan dus in theorie een website bouwen. Er zijn hiervoor verschillende manieren en tools, de meest gebruikte hiervan zijn:

1. Vanaf scratch

Je kunt er voor kiezen om je website helemaal vanaf scratch op te bouwen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, je hebt hier namelijk kennis van programmeertalen voor nodig. Je dient, in de meeste gevallen, een database op te zetten, scripts te schrijven die je website functioneel maken en HTML / CSS te schrijven om je website op te maken en eruit te laten zien zoals jij dat wilt.

2. Een content management systeem

Een andere optie is om een CMS (Content Management System), zoals bijvoorbeeld WordPress, te gebruiken. Het voordeel hiervan is, is dat je zonder al teveel moeite snel een website in de lucht kunt hebben zonder dat je hier al teveel kennis van programmeren voor nodig hebt. Met een kant-en-klaar thema in combinatie met bijvoorbeeld WordPress heb je binnen no-time een website online staan. Het nadeel hiervan is dat je beperkt bent tot de mogelijkheden die het thema biedt. Heb je dus een specifieke wens die je in je website wilt hebben of wil je de website echt precies hebben zoals jij dat in gedachte hebt, dan zul je dit toch met code en programmeren moeten (laten) maken in bijvoorbeeld een op maat gemaakt thema.

3. Online tools

Tegenwoordig zijn er ook online diensten die je een bijna kant-en-klare website aanbieden die je zelf met een paar klikken je website in elkaar kunt slepen. Ook hier geldt dat je vast zit aan de mogelijkheden die zo’n dienst je biedt en niet flexibel bent als je een specifieke functie ingebouwd wilt hebben.

Expertise

Zelf aan een website knutselen is natuurlijk hartstikke leuk en leerzaam… Tot er iets mis gaat! Stel je website wordt gehackt of je krijgt foutmeldingen op je website, bij wie klop je dan aan? Als je de bouw van je website laat uitbesteden kun je dit soort problemen makkelijker bij deze partij leggen. Bedrijven die een website voor je maken hebben vaak de expertise of de connecties in huis om allerlei problemen met je website snel op te lossen. Een ander voordeel is dat een dergelijke partij je vaak ook kan helpen en adviseren met andere zaken rondom jouw website zoals gebruiksvriendelijkheid, design, marketing en SEO.

Zelf doen of uitbesteden?

Wil je dus een website die helemaal is gebouwd naar jouw wensen, maar heb je zelf niet de expertise of ervaring om dit zelf te doen? Kies er dan voor om de bouw van je website uit te besteden. Een bijkomend voordeel is dat een bedrijf je vaak ook kan helpen met allerlei zaken die bij het maken en onderhouden van je WordPress website komen kijken. Vaak zaken waaraan je zelf niet eens gedacht hebt. Heb je geen of maar een beperkt budget, maar wil je toch je eigen website? Dan is het een leuk alternatief om zelf met je website aan de gang te gaan. Dit is leuk en leerzaam, maar maken dingen wel lastiger als je tegen problemen aan loopt.

Wil je meer informatie over de bouw van een website? Neem dan gerust contact met ons op! Bel 085 – 330 7500, mail naar dtv@kwaaijongens.nl of neem een kijkje tussen onze diensten.

Vragen? Stel ze gerust