Websites & WordPress

Hoe kom je aan goede afbeeldingen voor je website?

Je wilt graag een nieuwe website of je wilt je website aanvullen met nieuwe pagina’s. Naast een oogverblindend webdesign en sprekende webteksten, heb je ook goed beeldmateriaal nodig. Maar hoe kom je nou aan goed beeldmateriaal dat voldoet aan jouw wensen én van goede kwaliteit is? (zonder dat je deze van Google pikt, foei)

Aan de hand van drie tips vertel ik je in dit blog hoe je aan goede afbeeldingen voor jouw website komt. Er zijn verschillende mogelijkheden!

1. Zelf foto’s maken

Inderdaad, zelf foto’s maken! Ik hoor je denken: dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken… Toch wil ik deze mogelijkheid even aankaarten. In tegenstelling tot vroeger hebben smartphones tegenwoordig erg goede camera’s en vaak is de kwaliteit van de foto’s voldoende om in je website te plaatsen.

Daarnaast is het zelf maken van foto’s de snelste manier om aan afbeeldingen te komen. Je kan overal naartoe om een goede foto te schieten in een bijpassende omgeving. Als je een beetje creatief bent, kun je misschien zelfs een mooie setting creëren of bouwen. Gebruik een programma of app op je telefoon of computer om de foto’s te finetunen. In een mum van tijd heb jij het geschikte beeldmateriaal voor jouw website!

Voordeel zelf foto’s maken: je hoeft niet bang te zijn dat je auteursrechten schendt of dat iemand anders dezelfde foto gebruikt.

2. Stockfoto’s downloaden

Vind je het moeilijk of teveel moeite om zelf foto’s te maken? Dan het gebruik van stockfoto’s ook een mogelijkheid. Deze zijn zowel gratis als betaald te downloaden. Houd er rekening mee dat je bij de gratis aanbieders een minder groot aanbod hebt om uit te kiezen. Hieronder staan enkele stockfoto aanbieders.

Gratis stockfoto’s

Betaalde stockfoto’s

Ben je van plan regelmatig stockfoto’s aan te kopen, dan is het voordeliger om een abonnement te nemen bij een stockfoto aanbieder. Zo kun je bijvoorbeeld voor een vaste prijs per maand een vast aantal foto’s per maand downloaden.

Denk na over het onderwerp van de foto

Voordat je begint met het zoeken van een stockfoto, is het belangrijk dat je goed nadenkt over het type afbeelding. Wil je een foto of een visualisatie? Ook is het belangrijk dat je nadenkt over het onderwerp van de afbeelding. Gebruik je de foto als beschrijvend of als conceptueel beeld? Stel je pagina gaat over de milieuvoordelen van windmolens. Laat je dan een windmolen zien (beschrijvend) of laat je een afbeelding zien van een ijsbeer op smeltend ijs (conceptueel)?

Nog een andere tip: wanneer je moeite hebt met het vinden van een goede stockfoto, kan het helpen om in Engelse termen te zoeken. Nederland is maar een klein landje, dus bij het gebruik van Engelse termen kan het aanbod groter zijn.

3. Besteed het vinden van de juiste foto uit

Je hoeft niet alles zelf te doen! Er bestaan veel bedrijven of freelancers die je tegen een lage prijs kunnen helpen met het vinden van een goede foto of visualisatie. Zo hebben wij bijvoorbeeld een professionele fotograaf in huis die foto’s maakt voor onze klanten en daarbij kritisch meedenkt over de uitstraling op hun websites.

En net zoals bij het zelf maken van foto’s, heb je hiermee het voordeel dat je geen auteursrechten schendt of dat iemand anders dezelfde foto gebruikt in zijn of haar website.

En nu aan de slag met je website!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus verschillende mogelijkheden om een goede afbeelding te vinden. Hopelijk heb ik je met deze drie handige tips verder kunnen helpen met het aankleden van je website.

Bonustip: vóórdat je afbeeldingen in je website zet, verklein deze naar de juiste afmeting. Zo voorkom je een trage website! Want een snelle website scoort beter op Google én is wel zo gebruiksvriendelijk voor je bezoekers.

Heb je vragen aan de hand van dit artikel? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen je graag!

Kwaaijongens is gespecialiseerd in het bouwen en onderhouden van WordPress websiteshosting en online marketing. Kunnen wij je op een van deze gebieden helpen? Ook dan staan we graag voor je klaar!

Vragen? Stel ze gerust