Teksten & communicatie

Stappenplan mindmap maken

Je wilt een pagina of blog schrijven, maar je weet niet goed waar je moet beginnen en wat je allemaal wilt vertellen. Herkenbaar? Een mindmap zorgt voor orde, overzicht en creativiteit. In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een mindmap maakt, waardoor jij efficiënter en completer kunt beginnen met jouw blog of pagina.

Wat is een mindmap?

Als je een mindmap visueel voor je ziet, zie je waarschijnlijk een groot woord met een cirkel eromheen. De cirkel heeft lijnen die naar andere, kleinere woorden leiden. Maar wat is een mindmap in taal?

Een mindmap (werkwoord: mingmapping) is een vrije weergave van gedachten die vanuit een centraal concept vertakken. Het is een effectieve manier om informatie in en uit je brein te zetten en te ordenen. Mindmapping is een creatieve en logische manier van het maken van aantekening; je zet je ideeën letterlijk op papier.

Een mindmap wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals voor het schrijven van een blog of een pagina. Maar ook voor het organiseren van een open dag, tijdens brainstormsessies, vergaderingen of bij het ontwikkelen van een nieuw product.

Stappenplan voor het maken van een mindmap

Stap 1: Zorg voor de juiste benodigdheden

De benodigdheden voor het maken van een mindmap zijn niet zo spannend. Zorg ervoor dat je een white board of groot stuk papier (minimaal A3 formaat) voor je neus hebt. Leg het papier – liefst zonder lijntjes of vakjes – horizontaal neer. Naast een white board of papier moet je ook stiften of pennen hebben. Neem voor het gemak vier verschillende kleuren, zo kun je de mindmap makkelijker ordenen. Het is ook mogelijk om voor mindmappen een online tool te gebruiken, bijvoorbeeld MindMeister.

Stap 2: Zet het focuswoord in het midden

Wat is het onderwerp of de focus van de mindmap? Dit woord zet je in het midden. Om het focuswoord maak je een cirkel. De cirkel kun je eventueel opvallend maken met kleuren. Kleuren prikkelen namelijk de creativiteit. Sommige mensen maken ook een kleine tekening als focus in plaats van het focuswoord uitschrijven.

Stel je hebt een blog over WordPress, dan is ‘WordPress’ je focuswoord. Deze staat in het midden. Vanuit dit centrale punt werk je verder.

Stap 3: Verbind takken

Een mindmap kun je eigenlijk vergelijken met de structuur van een boom. Het focuswoord in het midden is de boom en nu gaan we takken (lijnen) tekenen. Deze takken zijn de deelonderwerpen van het hoofdonderwerp. Schrijf alles op wat in je op komt, later kun je altijd nog dingen schrappen. Let erop dat je één woord per tak schrijft, maak geen zinnen. Door alles op te schrijven, kun je niks vergeten. Wat je zal merken is dat wanneer je woorden opschrijft of gaat tekenen het associaties oproept. Hierdoor word je geprikkeld om nog meer woorden op te schrijven.

Tip: gebruik bij het maken van de takken verschillende kleuren. Op deze manier kun je deelonderwerpen die bij elkaar horen ordenen met kleur. Teken de takken vanuit het onderwerp naar de buitenkant van je werkruimte.

Als WordPress het onderwerp is, zet je op de takken bijvoorbeeld: website, internet, online, pagina’s, homepage, WooCommerce, design, techniek, hosting, multisite, SEO teksten etc.

Stap 4: Maak subtakken

Een boom heeft takken en die takken hebben vaak weer kleinere takken. We noemen ze in dit blog subtakken. De subtakken schrijf of teken je uit in dezelfde kleur als de tak waar het bij hoort. Hiermee verdeel je het deelonderwerp onder.

Bij het maken van een mindmap werk je altijd van globaal naar specifiek. Kijk maar eens naar je eigen mindmap. De takken die het dichtstbij het onderwerp staan, bevatten globale informatie en de subtakken bevatten specifiekere informatie.

Onder de tak ‘teksten’ kun je dan plaatsen: SEO, creatief, pakkend, informatief, linkbuilding etc.

Stap 5: Prioriteer

Nu heb je als het goed is een heel blad vol met woorden. Je hebt gemerkt dat je brein ongevraagd met allerlei ideeën komt van woorden die er ook in thuis horen. Dan is het nu tijd om eens goed te kijken naar wat er allemaal staat. Staan er misschien dubbele woorden in of woorden die achteraf toch niet zo belangrijk zijn? Dan streep je deze gewoon door. Je kunt de woorden opnieuw prioriteren door ze met de klok mee op te schrijven. De belangrijkste tak met subtakken staat dan op twaalf uur en de minst belangrijke op elf uur. Zijn er takken die extra aandacht verdienen? Dan kun je hier bijvoorbeeld een rood vlaggetje bij tekenen.

Stap 6: Klaar met je mindmap?

Waarschijnlijk niet. Een mindmap maken betekent dat je de eerste hand legt aan een dynamisch document, ongeacht voor welk doeleind het gebruikt wordt. Een mindmap maken is niet iets wat je doet om het daarna opzij te leggen. Het is je uitgangspunt en wordt constant bijgewerkt. Dat betekent dat je er continu dingen aan toe kunt voegen, takken kunt schrappen of hem anders in kunt delen. Een mindmap maken is een creatief proces in je brein, neem daar de tijd voor.

Heb je vragen over het maken van een mindmap?

Hopelijk heb ik het stappenplan voor het maken van een mindmap helder en duidelijk beschreven. Mocht het voor jou nu nog niet helemaal duidelijk zijn, heb je vragen of besteed je het schrijven van een goed blogartikel liever uit aan een professionele tekstschrijver? Neem dan gerust contact met ons op!

Vragen? Stel ze gerust