Wat is het verschil tussen een pagina en een bericht in WordPress?

Met regelmaat krijgen we vragen over wat het verschil is tussen WordPress pagina’s en berichten. Tijd om daarop in te gaan! Simpel en kort door de bocht gesteld kunnen we het volgende zeggen: een pagina is in de basis onderdeel van de navigatie structuur, gekoppeld aan een menu. Denk daarbij aan pagina’s als home, over ons, diensten en contact. Een bericht daarentegen kunnen we zien als nieuwsartikelen en/of blogberichten die we op een bepaald moment willen publiceren, zonder dat deze verbonden zijn aan een menu. Maar wat kun je ermee en hoe zet je beiden goed in?

Content

Zowel pagina’s als berichten zijn content onderdelen voor je WordPress website. Binnen beide onderdelen verstrekken we informatie aan onze bezoekers. Daarnaast kunnen zoekmachines zoals Google de content positioneren in de zoekresultaten. (tenzij je aangeeft in WordPress dat zoekmachines de content niet mogen indexeren)

Een WordPress pagina

Een WordPress pagina vind je binnen de beheeromgeving (WordPress dashboard) terug onder pagina’s of pages. Dit is afhankelijk van de taalinstelling. Een pagina gebruik je om vaste informatie te delen over je bedrijf, diensten en/of andere algemene informatie. Ook kun je een pagina gebruiken als verdieping in je navigatie (als subpagina). De betreffende pagina heeft dan een hoofdpagina waaronder de subpagina moet vallen.

Een logische URL opbouw is dan als volgt:

  • Hoofdpagina: www.domeinnaam.nl/hoofdpagina/
  • Subpagina (behorend bij hoofdpagina): www.domeinnaam.nl/hoofdpagina/subpagina/

Een voorbeeld hiervan kun je terugzien als je naar www.kwaaijongens.nl gaat en over het menu-item diensten hovered met je muis. Het uitklapmenu geeft als het ware de subpagina’s aan in de navigatiestructuur (hierbij moet ik wel zeggen dat de URL opbouw soms bewust afwijkt van de hierboven geschetste situatie).

Landingspagina’s in WordPress

Ook landingspagina’s vallen onder pagina’s (lees: Wat is een landingspagina?). Dit soort pagina’s worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld focus aan te brengen op een bepaalde regio of plaats. Maar ook worden landingspagina’s  gebruikt voor specifieke diensten of zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Een WordPress bericht

Met WordPress berichten kun je, indien gewenst, content publiceren vanaf een publicatiedatum. Denk daarbij aan nieuwsberichten of blogartikelen die bijvoorbeeld een vraag beantwoorden, tips geven of een stappenplan aangeven. Er zijn veel mogelijkheden! Soms worden berichten zelfs via slimme scripts of plugins gebruikt als vulling voor content pagina’s.

Zelf maken wij binnen onze blog gebruik van berichten om vragen van relaties te beantwoorden, kennis te delen en hopelijk andere relevante informatie te publiceren. Zowel relaties als niet-relaties weten hun weg hier te vinden en dat is, naast een goede zichtbaarheid in zoekmachines, precies wat we met onze blog willen bereiken.

Schema met grootheden: WordPress pagina / bericht

In de tabel hieronder heb ik wat grootheden neergezet die je kunnen helpen een keuze te maken bij het neerzetten van een pagina of bericht:

WordPress paginaWordPress bericht
Doel van de te plaatsen contentDe content maakt onderdeel uit van je navigatie structuur / menu structuur.
De content is bedoeld als informatieverdieping verbonden aan een andere pagina.Blog artikelen
Actuele informatie
Nieuws
Aanbieding
Gebonden aan publicatiedatumNeeJa
Enkele voorbeeldenHome, over ons, diensten, missie, visie, historie, contact, etc.Nieuwsbericht, blog, aanbieding, aankondiging, etc.
Vanuit SEO oogpunt inzettenLandingspagina’s specifiek gericht op bijvoorbeeld: plaats, subdienst, merk, verdieping, achtergrondVragen vanuit de markt uitlichten, tips geven over een probleemstelling, stappen en oplossingen aanreiken, combinaties maken met pagina’s en projecten (portfolio items)

Heb je nog vragen over WordPress?

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, probeer ze eerst eens aan je webmaster te stellen. Je mag ons uiteraard ook bellen (085 – 330 7500) of mailen (dtv@kwaaijongens.nl). Onze WordPress specialisten helpen je graag op weg!

Vragen? Stel ze gerust