Websites & WordPress

Moet ik www bij mijn website blijven gebruiken?

Het klonk ooit zo logisch: “www”. Je hoorde het overal wanneer iemand naar zijn website verwees. Tegenwoordig kun je kiezen of je dit wilt. Zo kan je bij WordPress instellen wat de URL van je website moet zijn, dit kan zowel met als zonder www ervoor. In dit blog leg ik je uit welke variant je het beste kan kiezen en welke gevolgen dat heeft.

Google Chrome verbergt https://www in URLS

De discussie om www wel of niet te gebruiken is sinds de komst van Chrome versie 76 (30 juli 2019) nog interessanter geworden. Google heeft in deze variant er namelijk voor gekozen om het hele gedeelte https://www te verbergen. Het eerste gedeelte is geen verassing, een site zonder https is namelijk niet meer van deze tijd. Dit gedeelte wél tonen geeft een eindgebruiken dan ook geen waardige informatie meer.

Dat Google naast het gedeelte https:// er ook voor kiest om www te verbergen, geeft aan dat Google geen waarde (meer) hecht aan het gebruik van www.

Voor Google zijn www en niet-www twee verschillende sites

Wanneer je tools als Google Search Console gebruikt, en hierbij de verkeerde variant kiest, geef je aan Google de verkeerde links naar pagina’s die eigenlijk niet bestaan. Dit heeft een negatief effect op je Google ranking. Het is mede daarom belangrijk om het ene naar het ander door te leiden: gebruik je www en typt iemand de URL zonder www in? Dan moet hij toch bij jouw uitkomen.

Verder ziet Google een www als een ‘gewoon’ subdomein, dus eigenlijk niet als de hoofdwebsite maar als een onderdeel hiervan. Omdat veel websites www gebruiken zal het je ranking niet beïnvloeden. Overbodig is het echter wel.

Daarnaast is het voor veel gebruikers simpeler om je website in te typen zonder www. Zo hoor je tegenwoordig op de radio meestal eendomein.nl zonder www ervoor. Website bezoekers willen nu eenmaal zo min mogelijk moeite doen, het weghalen van www scheelt hierin dus. Daarnaast kunnen ze (iets) sneller je website laden wanneer ze direct de juiste variant intypen.

Conclusie: moet ik www gebruiken?

Het schaad je website, de snelheid of de Google ranking van je website niet om www te gebruiken. Echter heeft Google met de stap om dit gedeelte van de URL te verbergen wel de toon gezet voor de toekomst. Het is een onnodige toevoeging die het geheel enkel ingewikkeld maakt. Weghalen lijkt dus een verstandige beslissing. Maar let op: zorg wel dat site bezoekers en Google op de hoogte worden gebracht dat je website geen www meer gebruikt en verwijs ze door naar de juiste variant.

Extra: toch zien of je op https://www zit?

Wanneer je zelf ook websites maakt is het soms wel handig om te zien of een website wel https en www gebruikt of niet. Gebruik je Google Chrome en wil je weer de volledige URL in je browser zien? Hierbij een korte handleiding:

Ga in de browser balk naar: chrome://flags

Zoek vervolgens op ‘hide’ en disable de volgende instellingen:

Heb je nog vragen over de ontwikkeling van websites?

Wil je een nieuwe professionele website en denk je na over www of geen www? Of wil je hoger scoren in Google met je huidige site en overweeg je of www nog wel nodig is? Wij denken graag met je mee! Neem contact op. Bel 085 – 330 7500 of mail naar dtv@kwaaijongens.nl

Vragen? Stel ze gerust